pondělí 10. března 2014

SGG - 5. týden

Jak jsem avizoval před týdnem, právě dnes začíná část semestru věnovaná socioekonomické geografii. Předtím bych vás však chtěl ještě upozornit na webinář o RDF, o kterém jsem psal minulý čtvrtek. Myslím, že by pro studenty SGG mohl být velice zajímavý.
Z geografie nás tento týden čeká několik úvodních prezentací, které se zabývají problematikou geografie z hlediska systému věd a jejím vývojem, především s důrazem na socioekonomickou část. Konkrétně se jedná o tyto prezentace na gis.zcu.czStručný úvod do (nejen socioekonomické) geografieHistorie a stručný vývoj (nejen) socioekonomické geografie.
Začínáme relativně zvolna, proto věnujte také část času přípravě seminárních prací. Aktuální je především termín 15.3., kdy má být odevzdána prezentace dat (podrobnější informace viz post z minulého týdne).
Další část úkolu by měla být odevzdána do začátku dubna. Jedná se o metodiku výběru zájmového území. Představoval bych si prezentaci nebo textový dokument, kde bude velice podrobně vysvětleno (nejlépe ve formě navazujících kroků) - jaká data budete zpracovávat, jakým způsobem, co očekáváte za výsledek, jaká jsou rizika tohoto postupu, jak budou ošetřena a podobně. A samozřejmě nesmí chybět pečlivé zdůvodnění jednotlivých kroků. Metodika by měla vypadat jako algoritmus nebo recept, který by měl být znovu zopakovatelný a to i na jiném srovnatelném území. Za perfektní metodiku (nejen z hlediska obsahu, ale i formy) získáte až 10 bodů, ale především náskok ke zkoušce, kde se ústní otázky často týkají právě metodiky a jejího zdůvodnění.

Poslední odstavce se týkají hodnocení předchozího úkolu. Celkově jsem byl poměrně spokojený, což je vidět i z bodového ohodnocení, které se pohybuje na horní hranici.
Je zapotřebí si dávat pozor na binární kritéria. Jednak proto, aby nebylo odstraněno velké množství obcí, a také proto, aby kritéria měla skutečně silnou vypovídací hodnotu (například má smysl dávat jako binární kritérium přítomnost obecního vodovodu, když je v současnosti velice moderní budování vrtů a navíc je i finančně velmi výhodné a podobně).
Další poznámky se sice týkají především jednotlivých skupin, ale nejsou určeny pouze pro danou skupinu.

ORP Stod
  • Prezentace by měla splňovat požadavky na prezentace (v tomto konkrétním případě je potřeba vytknout příliš malé písmo a pochválit doplňují obrázky).
  • Je potřeba vyzdvihnout zmínku o případných problémech.

ORP Blovice

  • Hypotézy jsou poměrně obecné.
  • Cílem by asi nemělo být ideální území pro všechny, ale (i) několik území, která by mohla být vhodná pro specifické skupiny (samozřejmě velikost skupin by bylo vhodné prověřit demografickou analýzou). Například si dovedu představit, že pobrdské obce budou vhodnější pro seniory, ale má smysl se touto skupinou zabývat (je jich v ORP dostatečně velké množství, zaznamenáváte zvýšenou migraci u této skupiny apod.)?


ORP Sušice

  • Drobné terminologické nepřesnosti a překlepy.
  • Hypotézy jsou poměrně obecné.
  • Výsledkem by nemělo být město nebo obec, ale části obcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat