pondělí 31. března 2014

Linking Geospatial Data - poznámky

Hlavní událostí prvního dne byly bez pochyby dvě prezentace, které nezávisle na sobě a pomocí atraktivních vizualizací oznamovaly sňatek mezi prostorovými daty (ve jedné prezentaci symbolizované pomocí Miss Globe) a sémantickými a linked daty (Mr. Globe). Samozřejmě zaznělo i mnoho (bohužel převážně teoretických) důvodů, proč je tento svazek dležitý pro obě strany.
Mezi další zajímavosti patřily například australské ontologie ACORN-SAT (klimatologie) a ad-hoc (vodohospodářství), zmínka o transformaci INSPIRE registrů do RDF, ukázky projektů ARe3NA, SmartOpenData, Melodies nebo různé standardy jako stRDF, RDFi, NeoGeo a další.

Druhý den konference byl především ve znamení aplikací a diskuzí. Aplikace založené na LOD představili například zástupci BBC, Ordnance Survey (projekt RAGLD), administrativy Skotska (jednotlivé kroky transformace relačních databází do LOD) i Walesu (je vidět, že Británie je obecně z hlediska zpřístupňování a otevírání dat na špičce). Ale zajímavé byly i nástroje jako Geohazard (integrující služby nabízející data o povodních, zemětřeseních, tsunami a podobně z celého světa (data jsou zatím sbírána izolovaně podle oblasti, tématu nebo konkrétní katastrofy) nebo nástroj pro vizualizaci LOD pro operční systém iOS. Nejde nezmínit ani vizuálně zajímavé prezentace o city SDK a Open Green Space.
Zajímavá byla i poznámka, že bude nutné data uchovávat ve více podobách / formátech (případně je do nich efektivně transformovat), protože jeden formát je vhodný pro reprezentaci dat (modelování), zatímco jiný pro jejich efektivní zpracování nebo vizualizaci.
Závěrečné diskuze se pak odehrávaly v tematicky zaměřených kruzích, kdy si každý účastník mohl vybrat, zda ho více zajímá problematika vztahu SDI a LOD, slovníky používané v geoaplikacích, vztah LOD a HTML 5, případně další témata.
Prezentace jednotlivých účastníků budou vystaveny na webu, takže mohou sloužit jako velice důležité studijní materiály nebo jako podklady pro odborné práce.

Poznámka: Příspěvek jsem kopíroval ze svých off-line poznámek, proto neobsahuje žádné odkazy. Ale Google nebo jeho konkurenti jistě pomohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat