pátek 28. února 2014

Základy ontologií 3 - Klasifikace ontologií (úvod), Členění podle „historických paradigmat“

Následující odstavce vychází z dokumentu (Svátek, 2002) a dalších přímo citovaných publikací. Až na drobné změny byl převzatý z disertační práce autora (Čerba, 2012). Důvodem je fakt, že na poli členění ontologií nedochází k žádným významným změnám, ale na druhou je z hlediska poskytnutí ucelené informace vhodné tuto pasáž uvést a nikoli na ni pouze odkázat.


Historickým paradigmatem se myslím především způsob využití ontologie a z něj vycházející forma. Rozlišují se tři základní typy ontologií:

  • Terminologické či lexikální ontologie, které lze ztotožnit s pokročilými tezaury, používanými v knihovnictví a dalších oborech orientovaných na textové zdroje. Jejich charakteristickým rysem je ústřední role termínů, které již nejsou dále (formálně) definovány. Používané relace mají z velké části taxonomický charakter (vymezení vztahu obecnějšího a speciálnějšího termínu neboli vztah is-a), vedle toho bývá vyjádřena synonymie, meronymie (vztah termínů označujících celek a jeho část) a další relace obecného charakteru. Nejznámější terminologická ontologie je nepochybně lingvisticky a lexikologicky zaměřený WordNet (http://wordnet.princeton.edu/). Z něj byl odvozen např. Sensus (http://www.isi.edu/natural-language/projects/ONTOLOGIES.html) nebo vícejazyčná varianta EuroWordNet (http://www.illc.uva.nl/EuroWordNet/) nebo EuroVoc (http://eurovoc.europa.eu/drupal/). Podle (Benda, 2005) patří tento typ (označovaný jako taxonomie) a typ číslo tři (množina odvozovacích pravidel) mezi nejtypičtější ontologie. 
  • Informační ontologie jsou rozvinutím databázových konceptuálních schémat. Hrají roli nadstavby nad primárními (strukturovanými, např. relačně-databázovými) zdroji, pro které zabezpečují jednak konceptuální abstrakci potřebnou pro pojmové dotazování, jednak vyšší úroveň kontroly integrity než běžné nástroje. 
  • Znalostní ontologie navazují na výzkum v oblasti reprezentace znalostí v rámci umělé inteligence. Ontologie jsou zde chápány důsledně jako logické teorie, a jejich vazba na reálné objekty (instance) je oproti informačním ontologiím relativně volná. Třídy (koncepty) a relace jsou systematicky definovány prostřednictvím formálního jazyka. 





Čerba, O. (2012). Ontologie jako nástroj pro návrhy datových modelů vybraných témat příloh směrnice INSPIRE. Dissertation, Univerzita Karlova v Praze.

Svátek, V. (2002). Ontologie a WWW. Praha: Vysoká škola ekonomická.

Žádné komentáře:

Okomentovat