čtvrtek 13. února 2014

Základy ontologií 1

Protože jednou z částí předmětu SGG jsou také ontologie, bude v letním semestru vycházet krátký seriál, který objasní základy ontologií a jejich používaní v oblasti prostorových dat a informací. V jednotlivých článcích se postupně setkáte s definicemi ontologií, dělením ontologií a základními prvky ontologických systémů.
Články budou vycházet z mé disertační práce a také připravovaného textu na téma role ontologií v procesu integrace prostorových dat a informací.

Začneme úvodem....

Do světa informačních technologií ontologie pronikají v souvislosti s pokusy o co možno nejvěrnější popis reálného světa pomocí datových struktur. Termín ontologie se v oboru informačních technologií používá v mnoha významech, často dokonce jako náhrada již existujících a zavedených výrazů, například se často ztotožňují významy pojmů „ontologie“ a „sémantika“ (Poli, 2002).
Tato kapitola se nejdříve zabývá teoretickými základy ontologií – definováním pojmu „ontologie“, historií a vývojem ontologií, členěním ontologií, způsoby využití a základními prvky ontologií. V druhé části se pak věnuje praktickým aspektům tvorby ontologií jako jsou konceptualizace, volba formátů pro zápis ontologií, syntaxe nebo základní metodiky.


Poli, R. (2002). Ontological methodology. International Journal of Human-Computer Studies, 56(6), 639-664.

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda zvolená lokalita má být v souladu s platným územním plánem obce nebo je možno vytipovat i jinou lokalitu s tím, že by se „imaginárně“ zažádalo o změnu?
    Děkuji, Krutinová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poznámka pro ostatní čtenáře: Komentář se netýká tohoto článku, ale zdání seminární práce.

      Zvolená lokalita nemusí být v souladu s územním plánem. Územní plán můžete (nebo spíš musíte) použít jako referenční data (jednu z vrstev pro analýzu), ale pro výsledek není závazný (jakou váhu mu přidělíte je samozřejmě na vás).

      Vymazat