středa 14. května 2014

Základy ontologií 23 - Charakteristiky vlastností

Vlastnosti (především objektové) můžeme označit pomocí tzv. charakteristik, které definují specifické chování takových vlastností. Současná verze jazyka OWL disponuje celkem sedmi charakteristikami, které lze v mnoha případech vzájemně kombinovat (s výjimkou charakteristik, které tvoří přímé protiklady). Charakteristiky vychází ze základním typů binární relací používaných v matematice a logice.
Inverzní vlastnosti představují vzájemný opak. Nejčastěji se uvádí příklad hasParent a hasChild jako typický příklad takových vlastností, které se vzájemně doplňují a tvoří protiklad. Na geografické doméně se pak velice často jedná o relace typu leží v (is_located_in) a obsahuje (contain).

<owl:ObjectProperty rdf:about="contain">
<owl:inverseOf rdf:resource="is_located_in"/>
</owl:ObjectProperty>



Funkcionální vlastnosti jsou takové, které k jednomu prvku na straně subjektu mohou připojit pouze jeden objekt. Příkladem takové vlastnosti může být například maximální nadmořská výška lyžařského areálu, kdy je jasně dané, že jeden prvek (lyžařský areál) nemůže mít více různých maximálních nadmořských výšek.

<owl:DatatypeProperty
rdf:about="maximal_altitude">
<rdf:type
rdf:resource="&owl;FunctionalProperty"/>
</owl:DatatypeProperty>1



Inverzní funkcionální vlastnosti jsou opakem předchozího typu. Platí tedy, že každý objekt může být pomocí vlastnosti přiřazen pouze jedinému subjektu. Na geografické doméně by takovou charakteristikou mohla být označena relace udávající, že v konkrétním státě leží sídla. Stát může obsahovat mnoho takových sídel, ale každé sídlo leží na území pouze jednoho státu.
Tranzitivní vlastnosti je možné vysvětlit na příkladu administrativního členění. Jestli že lyžařský resort leží uvnitř nějakého regionu (například kraje, spolkové země apod.) a tento region je součástí nějakého státu, pak se i lyžařské středisko nachází na území tohoto státu.
Symetrické vlastnosti je možné ilustrovat pomocí sousedství. Jestliže jeden prvek (lyžařské středisko, stát, sídlo...) sousedí s jiným, pak nepochybně platí i opačný vztah – vlastnost „sousedí s“ je tedy symetrická.
Asymetrické vlastnosti jsou opakem předchozí případu. Jako příklad asymetrické vlastnosti může posloužit opět administrativní členění. Nachází-li se nějaký prvek uvnitř jiného, pak rozhodně neplatí opačný vztah. Pokud by takový vztah byl definován, pak se musí jednat o totožné prvky.
Reflexivní vlastnosti jsou takové, kde prvek může mít vazbu sám se sebou.
Ireflexivní (nereflexivní) vlastnosti jsou takové, kde chceme zabránit vazbě prvku na sebe sama. Na geografické doméně (resp. doméně příkladu lyžařských středisek) se může jednat o křížení sjezdových tratí, kdy je jasné, že jedna sjezdová trať se nemůže křížit sama se sebou2.
Podobně jako u tříd ja také pro vlastnosti možné definovat nulový průnik (pomocí elementu owl:propertyDisjointWith).
Charakteristiky vlastností slouží (podobně). jako další omezení) nejen ke zpřesnění popisu konkrétní domény, ale také pro automatickou kontrolu správnosti ontologie.
1Vzhledem k tomu, že zápisy charakteristik vlastností jsou velice podobné , nebudou v dalším textu uváděny příklady kódu.

2Obecně mezi ireflexivní vlastnosti patří relace typu sousedství, vztahy modelující říční síť nebo jakékoli vlastnosti na bázi porovnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat