středa 7. května 2014

Základy ontologií 20 - Axiom pokrytí třídy

Dalším způsobem restrikce, který výrazně omezuje otevřený přístup charakteristický pro ontologie, je axiom pokrytí třídy (covering axiom). Covering axiom představuje definici nutné a postačující podmínky (podmínek) pro danou třídu. Jinými slovy, třída nemůže obsahovat jiné prvky (většinou instance) než ty, které jsou přímo určené podmínkami. Jedná se tedy o uzavřenou, jasně definovanou množinu prvků.
Pokud bychom vytvořili třídu Country, která by obsahovala všechny státy světa, z principu Open World Assumption by byla tato třída nekonečná. V tomto případě však tento přístup není ideální, protože seznam takových států je pevně daný a z hlediska kvality ontologie a v ní uložených informací by nebylo vhodné, aby se v seznamu zemí objevili země neexistující nebo sporné.
Axiom pokrytí třídy můžeme interpretovat tak, že daná třída se skládá pouze z předem definovaných prvků a nemůže obsahovat žádné jiné. Například je možné definovat, že třída Resort bude obsahovat jen a pouze prvky tříd Ski_resort a Summer_resort.

<owl:Class rdf:about="Resort">
<rdfs:subClassOf>
<owl:Class>
<owl:unionOf rdf:parseType="Collection">
<rdf:Description rdf:about="Ski_resort"/>
<rdf:Description rdf:about="Summer_resort"/>
</owl:unionOf>
</owl:Class>
</rdfs:subClassOf>
</owl:Class>

<owl:Class rdf:about="Ski_resort">
<rdfs:subClassOf rdf:resource="Resort"/>
</owl:Class>
    
<owl:Class rdf:about="Summer_resort">
<rdfs:subClassOf rdf:resource="Resort"/>
</owl:Class>




Z příkladu je patrné, že axiom pokrytí třídy je vlastně kombinací definování hierarchie tříd (podtříd) a komplexních tříd.

Žádné komentáře:

Okomentovat