pondělí 7. dubna 2014

Základy ontologií 9 - Hierarchie tříd

Základní vztahem mezi třídami je vazba označovaná jako is-a (tzv. sub-class axiom). Ta vyjadřuje nadřazenost a podřazenost tříd (tzv. subsumpce – podřazení speciálního prvku obecnějšímu) ve smyslu zúžení množiny společných vlastností. Tak můžeme označit třídu Ski resort (sub-class) jako podtřídu třídy Tourist resort (super-class). Tuto informaci je možné číst tak, že Ski resort je speciálním případem konceptu Tourist resort. Jinými slovy každý příslušník třídy Ski resort je zároveň také členem třídy Tourist resort, zatímco obrácený vztah neplatí.

<owl:Class rdf:about="Ski_resort">
<rdfs:subClassOf rdf:resource="Tourist_resort"/>
</owl:Class>

Do problematiky hierarchie tříd je potřeba zařadit i třídy ekvivalentní. To znamená takové třídy, které budou v rámci ontologie považovány za shodné. V praxi se tímto způsobem označují synonyma nebo překlady v případě tezaurů či multilinguálních ontologií.

<owl:Class rdf:about="Country">
<owl:equivalentClass rdf:resource="State"/>
</owl:Class>

Dalším důležitým faktorem je také dědičnost, která funguje při tvorbě hierarchie tříd. Dědičnost se netýká nejen tříd, ale všech prvků ontologie, které mohou být uspořádány do hierarchie na bázi vztahu is-a. Pokud bude třída Ski resort podtřídou třídy Tourist resort, která bude speciálním případem (podtřídou) třídy Resort, pak i Ski resort bude podtřídou (i když ne přímou) obecného konceptu Resort.
Na tomto místě je zapotřebí poznamenat, že vztah is-a je často mylně zaměňován za tzv. merologickou (nebo mereologickou) vazbu, která označuje vztahy mezi částí a celkem.
Příkladem této vazby může být vztah mezi třídami Hotel a Ski resort - hotel je obecně součástí turistického střediska, ale není možné tuto vazbu interpretovat jako vztah is-a (třída Hotel není speciálním případem třídy Ski resort).

Vzhledem k tomu, že většina ontologických jazyků je založena na principu značkovacích jazyků, musí být základním prvkem hierarchie kořenový element (root element), který je zpravidla reprezentovaný třídou. Například jazyk OWL disponuje obecným kořenovým prvkem (který tvoří tzv. super-class pro všechny ostatní třídy) s názvem owl:Thing. Potomky tohoto kořenové prvku jsou další třídy nebo individuály.

Žádné komentáře:

Okomentovat