pátek 18. dubna 2014

Základy ontologií 12 - Objektové vlastnosti

Vlastnosti ontologií (relace, typ relace, funkce, atributy, sloty1, role, rys, charakteristika, parametr, typ sémantické vazby) obecně slouží k definování vazeb (propojení) mezi třídami, individuály, datovými typy a konkrétními hodnotami, které nemohou být vyjádřeny formou hierarchie tříd (vazba is-a). Jedná se o binární relace, které bývají popsány pomocí RDF trojic.
Vlastnosti představují podrobnější popis tříd i dalších prvků, a proto nemohou existovat osamoceně (resp. jejich samostatná existence bez dalších vazeb nemá žádný význam).
Objektové vlastnosti (vnější vlastnosti, sémantické vztahy, integritní omezení, Object Property) představují jeden ze tří základních typů vlastností v jazyce OWL 2.0. Propojují základní objekty ontologií (třídy a individuály).

<owl:NamedIndividual rdf:about="Tignes">
<is_located_in rdf:resource="France"/>
</owl:NamedIndividual>



Kromě objektových vlastností se v ontologických systémech požívají také vlastnosti datotypové (datové) a anotační. Jiné dělení vlastností nabízí publikace (Rector et al., 2005). Vlastnosti se rozdělují do dvou základních skupin – partonomic (dělící se na části) a non-partonomic (nedělící se na části). Mezi vlastnosti typu „partonomic“ patří vztahy část-celek (vlastnosti převážně tranzitivní), vlastnosti popisující zřízení a složení (lyžařské centrum se skládá ze sjezdovek a lanovek) a vlastnosti definující součásti (lyžařské středisko je součástí procesu cestovního ruchu). Naopak vlastnosti typu „non-partonomic“ se týkají popisu obsahu (například lyžařské středisko obsahuje letiště, ale obecně bazén není součástí obvyklého nebo každého lyžařského střediska) a propojení (lyžařská střediska jsou propojena lanovkami).
Je potřeba si uvědomit dopad přístupu Open World Assumption. Jinými slovy pokud budeme chtít explicitně definovat, že středisko Tignes neleží v Bulharsku, je nutné použít negativní vlastnost typu „neleží v“.


1Podle (Svátek, 2002) se pojem „slot“ a také „vlastnost“ používá pouze pro binární relace. Je však potřeba uvést, že většina současných jazyků a formátů pro popis ontologií pracuje právě s binárními relacemi. Stejná publikace uvádí i další odlišnosti v pojmenování vlastností.



Rector, A. et al. (2005). Foundations of the Semantic Web: Ontology Engineering, Lecture 3 Common Problems, Ontology Patterns, Re-representing properties and classes, Parts and Wholes.

Svátek, V. (2002). Ontologie a WWW. Praha: Vysoká škola ekonomická.

Žádné komentáře:

Okomentovat