pondělí 10. dubna 2017

SGG

Správně by v nadpisu mělo být uvedeno 8. týden. Ale, jestli se nemýlím, tento týden jsou ve čtvrtek a pátek prázdniny a výuka tedy neprobíhá. Proto se v tomto příspěvku omezím pouze na přání krásných Velikonoc. 

12 komentářů:

  1. Dobrý den, rád bych konzultoval výběr vhodné vlastnosti pro rozšíření datového modelu SPOI. Mohla by být tou vlastností (zároveň i vztahem mezi body SPOI a turistickými trasami) skutečnost, že bod zájmu leží na trase pro pěší, cyklo či naučné stezce? Děkuji Vám za odpověď a omlouvám se, že se dotazuji nyní v době prázdnin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je dobrý nápad. Ideální by bylo uvádět turistické trasy pod jejich čísly.

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji Vám za odpověď.
      Zde přikládám odkaz na rdf soubor:
      https://drive.google.com/file/d/0Byuv5pp9tkbvSHh4dDNudWZobGc/view?usp=sharing
      V souboru jsem rozlišoval turistické trasy a cyklotrasy. Je možné do datového souboru zařadit dvě nové vlastnosti zájmového bodu jeho nejbližší turistickou trasu a cyklotrasu? Nebo je mám sloučit do jedné vlastnosti? Dle zadání bych měl doplnit jednu vlastnost, ale smysluplné by možná bylo doplnit obě, abychom vyhověli zájmům pěších turistů i cykloturistů? Kolem některých bodů zájmu prochází více tras (např. 2 trasy pro pěší a jedna pro cyklo, při nerozlišování druhů tras by se v modelu uvedly všechny tři trasy) a u některých bodů zájmu prochází například cyklostezka, ale nejbližší stezka pro pěší je ve větší vzdálenosti. Pokud bych sloučil dvě vlastnosti do jedné,
      pak bych uvedl pouze cyklotrasu, protože je nejblíže a údaj o nejbližší pěší trase by se v datové sadě neobjevil a hůře by se plánovaly výlety. Děkuji Vám za doporučení a kontrolu.

      Vymazat
  2. Dobrý den, měl bych na Vás další otázku. Co byste upřednostnil za nepovinné informace? Pokud je v modelu SPOI uvedena webová stránka, v které jsou údaje o otevírací době, telefonu a e-mailu, je to zbytečné opisovat nebo je to přínosné do modelu vepsat? Zatím údaje doplňuji... Děkuji Vám za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otvírací dobu bych neopisoval, ale ty kontaktní údaje bych do dat raději přepsal.

      Vymazat
  3. Dobrý den, podařilo se mi dokončit další kus zápočtové práce:
    - Rozšířil jsem vazby na geonames a dbpedia, pokud bylo možné i wikidata nebo linkedgeodata.
    - Vylepšil (zjemnil) jsem ontologické rozčlenění.
    - Doplnil jsem u autobusových zastávek odkaz na web s přehledem spojů dané zastávky.
    - Propojil jsem prvky s existujícími záznamy ve spoi. Poslední bod se mi ovšem nepodařilo dokončit u všech bodů. V mých datech je celá řada záznamů, pro které jsem žádný jiný již existující nebo můj bod nenašel. U těchto bodů jsem pro přehlednost vložil do záznamu . Jaké myslíte, že je vhodné řešení u těchto solitérních bodů?

    Aktuální rdf je zde: https://drive.google.com/file/d/0B2i8f8cS0hn5cnhtN1NsbC1DUDg/view?usp=sharing

    Budu rád za jakoukoli připomínku k nasdílenému rdf.
    Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že hned na začátku je drobná syntaktická chyba (chybějící uvozovka za definicí prvního jmenného prostoru). Jinak ten soubor vypadá dobře. Ještě popisky v rdfs:seeAlso bych spíše dal do vlastnosti rdfs:label.

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    zde je odkaz na dosud zpracovanou část semestrální práce:
    https://drive.google.com/file/d/0Byuv5pp9tkbvZHg0MzZzeWVUSVk/view?usp=sharing
    Do datového modelu jsem doplnil adresy, e-maily, faxy, telefony, webové stránky.
    Rád bych jako novou vlastnost bodů zájmu zdůraznil ochranu kulturních památek. Mohu? Děkuji Vám za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Památková ochrana je také samozřejmě možná. Jak ji v datech chcete uvádět?

      Vymazat
    2. Asi bych se spokojil s již vyhledanými daty týkajících se turistických tras. Jinak bych býval památkovou ochranu uváděl jako --atributem by bylo číslo z aplikace Památkového katalogu z portálu Integrovaného informačního systému památkové péče Národního památkového ústavu. Např. objektu Arciděkanství na Přesanickém náměstí čp.1 katalogové číslo kulturní památky: 1000157754 nebo by to mohlo být číslo z Ústředního seznamu kulturních památek 45319/4-379 rovněž uváděné v uvedené aplikaci. Bylo by to takto reálné? Děkuji Vám za kontrolu.

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    opravuji odkaz na datový model mé semestrální práce:
    https://drive.google.com/file/d/0Byuv5pp9tkbvRl9haklFTjlSWjg/view?usp=sharing
    Děkuji Vám za kontrolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento soubor (na rozdíl od předchozího) není validní. Chyba je tuším způsobená použitím znaku &, který musí být nahrazený znakovou entitou (&).

      Vymazat