čtvrtek 5. ledna 2017

Hodnocení předmětu Počítačová kartografie

Na úvod musím přiznat, že v letošním akademickém roce jsem podmínky pro získání zápočtu z předmětu Počítačová kartografie (KGM/POK) ještě více rozvolnil ve srovnání s minulými roky (konec konců o tom píše ve své eseji i kolega Macura).
Nechci, aby to vypadalo, že se chlubím, ale myslím, že to bylo jen ku prospěchu všech zúčastněných stran (minimálně ze strany vyučujího to mohu potvrdit).
Sešly se dvě zcela rozdílné a mezi sebou obsahově nesrovnatelné seminární práce. Obě však mají řadu věcí společných:
  • Reagují na aktuální problémy a potřeby webové kartografie.
  • Jak bylo uvedeno v podmínkách zadání, řešení jsou unikátní.
  • Studenti si vybrali témata, která jsou jim blízká (a na výsledku je to vidět).
  • Během semestru byl krásně vidět progres obou projektů, ale také zkušenost studentů, kteří si zvolili realizovatelné, ale zajímavé problémy, nikoli banality nebo pouhé ideje (o důležitosti volby tématu píše ve své eseji kolega Fiala).
  • Práce obsahují stručná a výstižná hodnocení.
  • Je vidět, že studenti mají už "něco za sebou" a jsou schopni naplánovat a zrealizovat celý projekt. Podle mě by tak měl vypadat předmět na závěr studia.
Prostě přesně takhle jsem si vzájemnou spolupráci a výsledky představoval. Z toho vyplývá, že úspěšnost získání zápočtu je stoprocentní a budu se na všechny těšit při zkoušce (termíny budou vypsány během dneška).

Podle všeho se jednalo o poslední semestr předmětu POK, který zaniká po necelých deseti letech. V následuících zimních semestrech by (snad) měl být nahrazený společně s IGD předmětem GeoWeb (KGM/GW), který by měl pokrývat veškeré otázky webových technologií v geomatice bez ohledu na to, zda se jedná o GISy nebo mapy. Charakter zápočtu (řešení konkrétního projektu) bych do nového předmětu rád přenesl.

2 komentáře:

  1. Děkuji za kladné hodnocení průběhu semestru i za vypsání zkouškových termínů.

    Chtěl bych se zeptat na ten plánovaný předmět GW. Skutečně jej chystáte otevřít již příští rok? Neměly by se POK a IGD vyučovat ještě alespoň rok, pro studenty, kteří je mají ve studijním plánu? Ptám se samozřejmě kvůli sobě, IGD jsem si letos (narozdíl do POK) nemohl zapsat, protože se časově krylo s předmětem GM1. Kdyby se od příštího roku IGD přestalo vyučovat a studijní plány se nezměnily, už bych neměl šanci jej splnit. A kdyby naopak byly oba předměty dodatečně nahrazeny ve studijních plánech, měl bych vlastně polovinu GW splněnou :-) Ale to je spíš ta méně problematická možnost..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otevření předmětu GW se skutečně chystá na příští rok (včetně změny studijních plánů), ale ještě to není jisté, protože zatím ještě nemáme akreditaci. Každopádně se se studenty, kteří budou mít absolvovaný POK nebo IGD budeme ohledně zápočtu individuálně domlouvat.

      Vymazat