pondělí 20. dubna 2015

Soutěž, pro kterou jsem zatím nevymyslel cenu

Podívejte se na článek Mapa: Kolik je na Ukrajině ulic V. I. Lenina? Na východě stovky, na západě žádná. Podle mě obsahuje obrovské množství nesmyslů (geografických, kartografických i jazykových). Zkuste do diskuze napsat, které nesmysly vám přijdou jako nejkřiklavější.

3 komentáře:

  1. Co mě nejvíc bije do očí:

    "....OpenStreetMap je nejspolehlivějším a nejaktuálnějším volně dostupným zdrojem geografických dat o Ukrajině...." ... hlavně u té spolehlivosti bych byl opatrný

    "...Zahrnuje i jeho různé odvozeniny, jako například Ulici leningradských hrdinů...."
    To je přinejmenším míchání dvou rozdílných věcí. Předpokládám, že ulice Leningradských hrdinů (česky s malým u velkým L?), jsou pojmenovány po těch, kteří bránili dnešní Petrohrad za 2. světové (Velké vlastenecké) války.

    První mapa ve mně evokuje metodu teček, až po přiblížení jsem zjistil, že to tak není.Navíc je podle mě blbost vizualizovat data liniově v tomto měřítku.

    Ve spodní mapě chybí legenda, snadno je tak možné pomocí mapy klamat.

    Dále se můžeme bavit o statusu Krymu a Doněcké a Luhanské oblasti...


    To je jen tak na první pohled...

    OdpovědětVymazat
  2. 21. dubna jsem se napsal docela rozsáhlý komentář a pak jsem chytře kliknul na ikonu "domů", takže se mi to celé smazalo... No, nějak nemám sílu hodnotit to celé znova, tak jen telegraficky:

    Přidávám se k Pavlu Vlachovi, že řadit mezi "Ulice obsahující jméno Lenina" i "Leningradskou ulici" je fakt hloupost.

    A první, co mě praštilo do očí, byla chybějící legenda, zejména u spodní mapy, kde je evidentně intervalová stupnice, ale vymezení intervalů chybí.

    OdpovědětVymazat
  3. Pánové díky za komentáře. Samozřejmě s vámi oběma souhlasím.
    Mě nejvíc zaujala věta "Geografické rozložení Leninových ulic do značné míry kopíruje hranice oblastí se silným zastoupením Ukrajinců, kteří při posledním sčítání uvedli ruskou národnost."
    1. Na základě srovnání obou map mám pocit, že to není pravda.
    2. Ukrajinci, kteří uvedli ruskou národnost je blbost. Ukrajinec je národnost a Rus je taky národnost a dvě národnosti mít nemůžete. Takže spíš občanů Ukrajiny, kteří uvedli ruskou národnost.

    OdpovědětVymazat