čtvrtek 26. února 2015

SGG - úkol 2 (výsledek)

Děkuji oběma skupinám za zaslání druhého úkolu.

V obou skupinách se vyskytly určité nesrovnalosti oproti zadání:

  • Strakonice, Vimperk - třída reprezentující ORP nemůže být podtřídou "obce". Jedná se totiž o různé typy klasifikací, i když název obec s rozšířenou působností evokuje speciální případ obce. Musí se tedy jednat o dvě (zatím) nezávislé třídy.
  • Sušice, Horažďovice, Vodňany - není možné zadat, že jeden individuál je prvkem tříd reprezentujících obec i ORP - žádné území není zároveň obec i ORP (i když mají stejný název a sídlo). Proto v ukázkovém souboru jsou dvojí "Klatovy" - jako obec i ORP.


Soubor SGG_2.owl ukazuje správné řešení. Odstranil vazbu mezi třídou "obec" a "ORP", vymazal jsem dvojí vazbu na třídy u Sušice, Horažďovic a Vodňan a doplnil individuály pro obce, které jsou zároveň ORP. Používejte tento soubor jako základ pro vaše další úkoly.

4 komentáře:

  1. Dobrý podvečer,

    předělali jsme tedy úkol 2 tak, aby byl v pořádku s tím, že když jsme doplnili k názvům obcí (shodné s názvem ORP) _(obec) (např. Vodňany_(obec)), tak to potom v programu Protege zobrazovalo jméno obce takto: 'sgg#Vodňany_(obec)'...proto jsme dali k těmto obcím pouze _obec a nyní se to zobrazuje správně (Vodňany_obec). Zde je odkaz: http://ulozto.cz/xn1RyeZu/karasova-kiral-2-owl
    Předělali jsme to tímto způsobem i v úkolu 3: http://ulozto.cz/xYFCzVfL/karasova-kiral-3-owl
    Nebo to máme předělat/přepsat již do toho souboru od Vás?


    Děkujeme za odpovědi, s pozdravem
    Karasová & Kiráľ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týká jména obce v Protégé, s tím si nedělejte starosti. "Hezká jména" vyřešíme v následujícím kroku, kdy doplníme popisky (label). Ty pak budou vidět v editoru. To znamená, že například popisek Sušice bude v seznamu všech individuálů dvakrát, přičemž jednou bude popisovat ORP a jednou obec. Popisky, na rozdíl od URI/IRI, nejsou identifikátory, proto se mohou opakovat.

      V dalších krocích vycházejte z verze publikované ve vyhodnocení úkolu 3. Opravu zašlete jen na úkol 3 (pokud nechcete ztratit jeden bonusový bod).

      Vymazat
    2. Dobré dopoledne,
      odkaz na opravený třetí úkol je v předchozím komentáři u tohoto příspěvku.

      S pozdravem Martin Királ'

      Vymazat
    3. V té verzi je stále špatný jmenný prostor u datotypové vlastnosti.

      Vymazat